BERUSAHA BERJAYA

Latar Belakang


Sejarah SMK Sepulut


Sekolah Menengah Kebangsaan Sepulut, sebuah sekolah di pedalaman Sabah. Sekolah ini terletak 70 km dari pekan Nabawan dan 130 km dari pekan Keningau. Sekolah ini mula dibuka pada tahun 2000.  Pada peringkat awal, sekolah ini menumpang di Sekolah Kebangsaan Lotong, Sepulut, Nabawan selama 4 tahun . Pembinaan bangunan sendiri dimulakan pada tahun 2003 di Pekan Sepulut dan siap pada tahun 2005.
            Pentadbiran dan persekolahan di bangunan baru bermula pada bulan Mei 2005 hingga sekarang. Pengetua pertama sekolah ini ialah En. Osman Aganduk ( 2001-2003). Pada tahun 2003 En. Umar Muaamat dilantik sebagai pengetua yang kedua sehingga akhir tahun 2005. Sebelum kedatangan tuan pengetua ketiga , En. Ahmud Hj. Saribin  pada 24 Jan 2006, tugas pengetua dipangku oleh Guru Penolong Kanan Pentadbiran, Cik Arina Sainal. 
Bilangan guru pada awal pembukaannya pada tahun  3 orang sahaja dengan jimlah pelajar seramai 16 orang dan seorang kakitangan sekolah. Pada tahun 2006 , setelah berpindah ke bangunan rasmi sekolah sendiri jumlah pelajar telah meningkat menjadi 405 orang dengan 16 guru dan 2 kakitangan bukan mengajar.
            Pada 2007, pendaftaran tingkatan 1 telah bertambah dengan mendadak dari kurang 100 orang menjadi 160 orang. Sekolah ini juga menempatkan SK Sepulut, menumpang sehingga bangunan sendiri didirikan bagi menggantikan bangunan lama yang runtuh.

Misi SMK Sepulut

Untuk Menyediakan Pendidikan Yang Berkualiti Bagi SMK Sepulut, Sebagai Sebuah Sekolah Cemerlang Melalui Pembangunan Sepenuhnya Potensi Setiap Warga Sekolah

Visi SMK Sepulut

SENTIASA BERUSAHA BERJAYA
DAN CEMERLANG DALAM SEMUA ASPEK


Nilai Murni (Tonggak SMK Sepulut)

         AMANAH
         BERTANGGUNG JAWAB
         KOMITED
         JUJUR
         IKHLAS
         MUAFAKAT

Read more...

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP